Computational science is - naast experiment en theorie - de derde volwaardige pijler van de wetenschap geworden. Supercomputers bieden ongekende mogelijkheden om complexe modellen uit te rekenen en zo theoretische modellen aan de werkelijkheid te toetsen. Ze maken het ook mogelijk om uit bergen data interessante kennis te distilleren.

Voor vele berekeningen volstaat een laptop of werkstation niet langer. Voor sommige problemen moeten er immers tientallen of honderden CPU cores en honderden gigabytes of zelfs enkele terabytes aan RAM-geheugen ingezet worden om op een redelijke tijd tot een aanvaardbare oplossing te komen. Of moeten er terabytes aan data efficiënt door de computer geanalyseerd worden. In zulke gevallen kan een supercomputer vaak een handig hulp-instrument zijn.

Ons aanbod

  • Toegang tot een gediversifieerde supercomputerinfrastructuur die bij heel wat gevarieerde toepassingen ingezet kan worden
  • Begeleiding en advies bij het nagaan of je software wel geschikt is voor onze infrastructuur
  • Opleidingen voor verschillende niveaus (van beginners tot gevorderden) over het gebruik van supercomputers. Hierbij worden alle aspecten belicht: hoe je een programma op een supercomputer kan laten draaien, hoe je zelf software kan ontwikkelen en in sommige toepassingsdomeinen zelfs hoe je een aantal populaire pakketten kan gebruiken.
  • Ondersteuning bij het optimaliseren van het gebruik van de infrastructuur
  • Een brede waaier aan vrij beschikbare software. Voor commerciële software is het echter de taak van de gebruiker zelf voor een licentie zorgen. Een aantal pakketten vormen hierop een uitzondering. Het zijn de pakketten die we zelf nodig hebben om alle software optimaal te laten functioneren.

Meer informatie?

Meer informatie hierover vind je in onze opleidingen- en gebruikersdocumentatie.

Voorbeelden van onderzoek op onze supercomputers

Engels is de voertaal voor de meeste van onze onderzoekers. Daarom verwijzen we je graag door naar de Engelstalige versie van deze pagina.